|
|
Шоколадът - ползата от него за имунитета при коронавирус
Шоколадът е един от най-богатите източници на антиоксиданти и има положителен ефект върху имунната система
Шоколадът е най-консумираната храна в света, показаха съвременни научни изследвания. Предпочитаме този продукт, включително по емоционални причини: когато ядем шоколад, мозъкът ни активира хормоните на удоволствието - допамин и серотонин. Освен това шоколадът стимулира имунитета ни
"Какаовите зърна, от които се произвежда шоколадът, съдържат повече от 200 съединения, които имат положителен ефект върху тялото. Например, флавоноиди. Тези мощни антиоксиданти имат благоприятен ефект върху коагулацията на кръвта, предпазват ни от свободните радикали, имат положителен ефект върху имунната система. Какаовите зърна имат най-високо съдържание на флавоноиди сред всички храни. Можете да кажете, че шоколадът стимулира имунитета ни"
Изследователите са установили, че слабото място на коронавируса е „основната протеаза“ Mpro - ензим, участващ в репликационния механизъм. Mpro се потиска чрез взаимодействия с различни химични съединения, за които е известно, че имат мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства
Експерти от Университета на Северна Каролина са изследвали хранителни и лечебни растения за наличието на такива съединения. Компютърни симулации и лабораторни експерименти in vitro показват, че веществата, съдържащи се в зеления чай и гроздето, са били много успешни в потискането на функцията Mpro, а съединенията в какаото на прах и тъмния шоколад са намалили протеазната активност на около половина
|